Начин на приготвяне
1. Накълцайте лука и го запържете до омекване в маслото и зехтина.
Сложете каймата, черен пипер и малко сол и бъркайте, за да стане на ситни трохи и се запържи.
2. Сипете наведнъж брашното и при непрестанно разбъркване гответе 2 минути. Огънят не трябва да е силен, за да не загаря.
3. Към получената гъста кашичка налейте на струйка млякото и отново не спирайте да бъркате докато сместта стане гладка. Доовкусете с индийско орехче и още сол, ако е необходимо.
4. Гответе 10-12 минути или до гъстота, при която сместа за крокетите от кайма леко започва да се отделя от стените на съда.
5. Сипете в купа, покрийте със стреч фолио прилепнало плътно и оставете да изстине. За да се стегне още, приберете в хладилник за няколко часа или една нощ.
6. С навлажнени или намазнени ръце взимайте от сместа, колкото се побира в затворената ви шепа. С леко притискане оформяйте продълговати тумбести домашни крокети, наподобяващи кюфтета. Овалвайте всяка в разбито яйце и галета. За по-твърда коричка може да оваляте и първо в брашно, после яйце и накрая галета.
7. Подредете в тавичка, поръсете с мазнина и печете в загрята на 220 градуса фурна до златист загар.
8. Поднесете крокетите на фурна топли като мезе с чеснов сос, майонеза или друг предпочитан от вас сос. Могат да се сервират и като основно ястие, гарнирани със салата.
Добър апетит с Крокети с кайма на фурна!
Крокетите традиционно се приготвят пържени в обилно количество олио, като се потапят в силно сгорещената мазнина и бързо коричката им става златиста и апетитна. В тази рецепта идеята е да бъдат здравословни крокети, изпечени на фурна.
Този метод обаче крие своите рискове и трябва да го имаме предвид - когато сместа ни е твърде мека, освен че оформянето би било трудно, но и във фурната има риск коричката да се спука и кремообразната вътрешност да изтече. Затова, за да има сполучлив резултат, направете сместа за крокетите по- твърда и за да бъдете по-сигурни, може да обвиете в двойна панировка.
Другият момент е да не печете дълго, а само до лек загар.