ezine.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Кайма»Крокети»Крокети с кайма на фурна

Крокети с кайма на фурна

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8042k15k661
Крокети с кайма на фурна
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 5
03/07/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
18 мин.
Общо
43 мин.
Порции
10
"Насладете се на една страхотна вечеря от крокети с кайма на фурна"

Необходими Продукти

  • кайма - 180 г (свинска или смес)
  • лук - 80 г (1/2 средна глава)
  • краве масло - 30 г
  • зехтин - 30 г (или слънчогледово олио)
  • брашно - 110 г
  • прясно мляко - 500 мл
  • индийско орехче - 2 щипки
  • черен пипер - 2 щипки
  • сол - на вкус
  • яйца - 2 - 3 бр.
  • галета - около 200 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Накълцайте лука и го запържете до омекване в маслото и зехтина.

Сложете каймата, черен пипер и малко сол и бъркайте, за да стане на ситни трохи и се запържи.

2. Сипете наведнъж брашното и при непрестанно разбъркване гответе 2 минути. Огънят не трябва да е силен, за да не загаря.

3. Към получената гъста кашичка налейте на струйка млякото и отново не спирайте да бъркате докато сместта стане гладка. Доовкусете с индийско орехче и още сол, ако е необходимо.

4. Гответе 10-12 минути или до гъстота, при която сместа за крокетите от кайма леко започва да се отделя от стените на съда.

5. Сипете в купа, покрийте със стреч фолио прилепнало плътно и оставете да изстине. За да се стегне още, приберете в хладилник за няколко часа или една нощ.

6. С навлажнени или намазнени ръце взимайте от сместа, колкото се побира в затворената ви шепа. С леко притискане оформяйте продълговати тумбести домашни крокети, наподобяващи кюфтета. Овалвайте всяка в разбито яйце и галета. За по-твърда коричка може да оваляте и първо в брашно, после яйце и накрая галета.

7. Подредете в тавичка, поръсете с мазнина и печете в загрята на 220 градуса фурна до златист загар.

8. Поднесете крокетите на фурна топли като мезе с чеснов сос, майонеза или друг предпочитан от вас сос. Могат да се сервират и като основно ястие, гарнирани със салата.

Добър апетит с Крокети с кайма на фурна!

Крокетите традиционно се приготвят пържени в обилно количество олио, като се потапят в силно сгорещената мазнина и бързо коричката им става златиста и апетитна. В тази рецепта идеята е да бъдат здравословни крокети, изпечени на фурна.

Този метод обаче крие своите рискове и трябва да го имаме предвид - когато сместа ни е твърде мека, освен че оформянето би било трудно, но и във фурната има риск коричката да се спука и кремообразната вътрешност да изтече. Затова, за да има сполучлив резултат, направете сместа за крокетите по- твърда и за да бъдете по-сигурни, може да обвиете в двойна панировка.

Другият момент е да не печете дълго, а само до лек загар.

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: