Начин на приготвяне
Гъбите се накисват във вода. Заекът се измива добре. Нарязва се на парчета, големината е по ваша преценка.
В тиган се слага маслото да загрее. Всяко от парчетата заек се запържва до леко златисто от двете страни.
След като е готово месото, се нарежда в съд с капак, може и гювеч.
Лукът се почиства и нарязва на полумесеци. Морковите се обелват и измиват. Нарязват се на едри колелца. Гъбите се доизмиват и се нарязват на дебели филийки. Доматите се измиват и нарязват на едри кубчета. Чесънът се обелва и нарязва по 1 път през средата.
Всички зеленчуци се добавят в съда със заешкото. Добавят де дафиновият лист и бахарът. Поръсва се с черен и червен пипер. Овкусява се със сол.
Изсипва се останалата мазнина от запечатването на месото.
Сипва се бялото вино и вода, колкото почти да покрие продуктите. Разбърква се добре. Пече се на 200°C за около 120-150 минути.
Преди да се изкара вкусният печен заек, капакът се отстранява за десетина минути, за да се запече заекът със зеленчуци.
Най-крехкия печен заек по ловджийски е готов.