питка > питка Моята сватбена питка - Рецепта | Ezine.bg

Моята сватбена питка

Мария СимоваМария Симова
Копирайтър
163
834
3k
173
2
16/06/2020
Приготвяне60 мин.
Готвене50 мин.
Общо110 мин.
Порции1
Сготви+1 точка
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо84
  • Преглеждания за месеца0
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

* мерки и количества
Питки

Начин на приготвяне

В купа пресейте брашното, оформете кладенче и в него прибавете солта.

В топлото прясно мляко прибавете захарта и маята, разбъркайте да се разтворят. Прибавете сместа в кладенчето, заедно с разбития с вилица белтък и олиото, замесете меко тесто за питка. Поставете тестото в намаслена с олио купа, завийте със стреч фолио и оставете за 40 минути да се отпусне и втаса.

След което разделете тестото на 4 еднакви по големина топки. Трите броя топки, разточете на кръгла кора с дебелина 0, 5 см, намажете две от корите с разтопеното но охладено масло и ги подредете една върху друга. Отгоре поставете третата кора, без да я мажете с масло.

Разточете купа от кори на по-тънка кора и разделете на 8 еднакви триъгълника. На всеки триъгълник направете прорез в средата и навийте на руло. В тава, покрита с хартия за печене, подредете осемте рулца около стените на тавата.

Разточете четвъртото топче на правоъгълна кора със същата дебелина. Разрежете три еднакви по големина ленти, намажете ги с разтопено масло и сгънете всяка лента на две. С ножица нарежете лентите, но не до края, откъм сгънатата страна на реснички. С нарязаните ленти оформете в средата на питката гнездо, като ги завивате под формата на роза.

Така оформената питка за сватба, намажете с останалото разтопено масло и оставете за 30 минути, да се надигне. През това време нагрейте фурната на 200 градуса, разбийте жълтъка с 1 с.л. прясно мляко.

Намажете питката с яйчената смес, поръсете със семена, където са прорезите на рулцата. Декорирайте празничната питка с елементи предварително приготвени от солено тесто. В случая изрязани цветя – маргаритки и две пиленца оформени в едно.

Така оформената сватбена питка, поставете във нагрятата фурна и печете за 20 минути на 200 градуса. След което намалете фурната на 180 градуса и допичате до готовност, общо 50 минути. След 20-тата минути на печене, поставете фолио върху питката, за да не прегорят елементите от соленото тесто върху нея.

Дървената точилка от едно време - 68 см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Дървената точилка от едно време - 68 см
3.50 лв.
Виж ››

Удобна за работа класическа дървена точилка, с чиято помощ ще точите вкусни баници и ще приготвяте сочни пици с тънка коричка

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар