Бъркан хляб

Албена АсеноваАлбена Асенова
Ветеран
6673k2k9893
Бъркан хляб
Снимка: Албена Асенова
1 / 3
05/05/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
110 мин.
Порции
4
"Бъркан хляб - топъл, хрупкав, ароматен"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г
  • суха мая - 7 г
  • топла вода - 450 мл
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В голяма купа и тава се пресява брашното.

Към него в купата се прибавят сухата мая, солта и топлата вода.

Всички съставки се разбъркват с помощта на дървена лъжица и шпатула.

Получава се тесто за хляб с рядка консистенция, което се покрива с памучна кърпа и се оставя на топло да втаса и бухне.

След като се надигне, се разбърква и отново се покрива с кърпа и се оставя отново да втаса.

След като бухне тестото, пак се разбърква и пак се оставя да втаса.

Процедурата по разбъркването се повтаря общо три пъти.

След като втаса за трети път, тестото се взема с мокри ръце и прехвърля в тава, покрита с хартия за печене.

За да не изгори хлябът, се покрива с алуминиево фолио.

Хлябът без месене се пече в предварително загрята на 210 градуса фурна, като 10 минути преди готовност се маха фолиото за да се получи приятен загар на бъркания хляб.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: