ezine.bg»Рецепти»Баница»Зелник»Зелник по трънски

Зелник по трънски

Георги ЧечевГеорги Чечев
Новак
3361k160
Зелник по трънски
26/06/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
95 мин.
Порции
6
"Ако не сте опитвали зелник по трънски, сега е моментът да поправите тази грешка"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г
  • вода - 250 мл
  • сол - 1 ч.л.
  • растително масло - 2/3 ч.ч.
  • кромид лук - 1 глава малка
  • лапад - 500 г спанак, киселец
  • сирене - 200 г
  • яйца - 2 бр.
  • пръжки - 50 г по желание, свински
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Замесваме тесто от пресятото брашно, солта и хладката вода, което покриваме с влажна кърпа и оставяме да отлежи 30 минути. Разделяме тестото на 5 топки, от които разточваме 5 кори.

Нареждаме корите в намазана с мазнина тава, като първата и третата поръсваме само с мазнина, втората и четвъртата - само с плънка, а петата намазваме с 1/3 разбито яйце. Надупчваме зелника на няколко места с нож и печем в умерена фурна.

Приготвяме плънката по следния начин. Нарязваме на дребно лука и го задушаваме с 1/2 от мазнината. Прибавяме нарязания на дребно лапад, разбъркваме и отстраняваме съда от огъня. Когато лападът поизстине, прибавяме натрошеното сирене, яйцата (част от едното е отделено за намазване на зелника) и пръжките.

Изключително ароматен и вкусен зелник по трънски, който напомня на баница с месо и лападник.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: