Чуден козунак с мармалад

Кристиан АлександровКристиан Александров
Ентусиаст
208
598
849
35
19/04/2020
Приготвяне50 мин.
Готвене25 мин.
Общо75 мин.
Порции2
Сготви+1 точка
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо38
  • Преглеждания за месеца0
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг4 от 5

Необходими Съставки

  • брашно - 400 г за козунак
  • прясно мляко - 130 мл
  • масло - 40 г меко
  • олио - 1 с.л.
  • захар - 3 с.л.
  • сол - 2 щипки
  • мая - 7 г - суха
  • яйца - 1 бр.
  • алкохол - 1 с.л. - /ром, водка, коняк и др./
  • ванилова захар - 1 пакетче
  • лимонова захар - 1 ч.л.
  • мармалад - 1 бурканче - шипков
  • За намазване
  • прясно мляко
  • захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купичка затопляме млякото, добавяме 3 с.л. брашно, 1 с.л. захар и маята. Разбъркваме и оставяме за 5-6 минути.

Пресяваме брашното в голяма купа и добавяме сместа с маята, яйцето, останалата захар, солта, ваниловата захар, лимоновата захар, алкохола, олиото и маслото. Разбъркваме хубаво и омесваме гладко тесто за козунак. При необходимост добавяме още брашно, но на порции, така че да се получи нелепнещо тесто.

Оформяме тестото на топка и го покриваме с фолио. Оставяме го да втаса за 1 час.

След това разделяме тестото на 3 части. Оформяме всяка част на широка дълга лента.

Намазваме обилно с мармалад и внимателно затваряме тесто, за да обгърне мармалада. Усукваме, доколкото е възможно, като внимаваме да не изтича мармаладът, и оплитаме трите ленти на хлабава плитка.

Поставяме внимателно плитката в правоъгълна тавичка и покриваме с фолио.

Оставяме великденския козунак за 40-50 минути да се надуе още.

След това го намазваме с прясно мляко и го поръсваме обилно със захар.

Печем на 200 градуса около 25 минути или до готовност.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар