Трахана каша

НалиНали
Копирайтър
1044892551201
Трахана каша
Снимка: Нали
1 / 3
17/04/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Общо
40 мин.
Порции
4
"Вкусна трахана каша за всеки ден"

Необходими Продукти

  • брашно - 3 кг
  • мая - 1 кубче
  • прясно мляко - 1 л
  • Подправки
  • сол - 1 в.ч.
  • черен пипер - 1 пакет смлян
  • сминдух - 2 с.л.
  • чубрица - 2 с.л.
  • джоджен - 2 с.л.
  • лют червен пипер - 1 с.л.
  • червен пипер - 1 с.л.
  • магданоз - 1 с.л.
  • бахар - 1 к.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Това е една вековна рецепта за Трахана каша, която се приготвя всяка зима в моята къща по няколко дози.

В един голям леген пресяваме брашното и по средата правим улейче.

В малка купа разтваряме кубче мая с малко мляко и изсипваме по средата, добавяме и останалото мляко и започваме да омесваме тесто.

Готовото тесто слагаме в една кофа с капак и оставяме да втасва за около три дни на стайна температура. Когато бухне, разбъркваме с дървена лъжица. След третия ден започваме да овкусяваме нашата трахана каша.

Изсипваме тестото в леген за омесване и отгоре добавяме всичките подправки, единствено дозата на солта може да намалите или увеличите според вкуса ви.

Всичко се изсипва и се започва да се бърка с ръце или лъжица, така че да се смесят вкусовете много хубаво. Ако кашата е рядка, може да добавите още брашно.

Готовата домашна трахана прибирате в буркани с винтови капачки и оставяте на студено място. Може да се консумира за около една година, не си променя вкуса.

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: