Начин на приготвяне
Настъпва времето, в което ухае на великденски козунаци. За да бъдат разнообразни великденските сладкиши, домакините слагат в козунаците стафиди, локум, парчета шоколад или мармалад, най-отгоре се поръсват с бланширани сурови ядки.
Ето как си направим бланширани кайсиеви ядки за козунак!
Най-напред ги измивам добре с топла вода, след което ги оставям в дълбок съд. В кана загрявам вода. След като водата заври, покривам с нея ядките, водата трябва да е над тях.
Има още един вариант за бланширане на кайсиеви ядки. Слагаме ядките, заедно със студена вода и ги загряваме в микровълнова фурна за около 40-60 секунди.
Оставям настрана, за да се напоят добре обелките на ядките, за десетина минути, или докато водата изстине напълно.
След това обелвам всяка ядка, като леко я прищипвам откъм по-дебелата, долната част. Оставям върху чиния или хартия, за да изсъхнат добре. Сухите бланширани ядки съхранявам в буркан.