Боб яхния с ориз

НалиНали
Чирак
45
207
84
5
06/04/2020
Приготвяне15 мин.
Готвене210 мин.
Общо225 мин.
Порции6
Сготви+1 точка
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо102
  • Преглеждания за месеца0
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

  • боб - 500 г
  • лук - 1 бр.
  • сол - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1 ч.л.
  • джоджен - 1 к.л.
  • доматен концентрат - 2 с.л.
  • брашно - 1 с.л.
  • олио - 2 с.л.
  • За ориза
  • ориз - 1 ч.ч.
  • фиде - 2 с.л.
  • сол - 1 к.л.
  • черен пипер - 3 зърна
  • масло - 1 с.л.
  • олио - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Взимаме една тенджера, вътре слагаме боба и водата, и слагаме на котлона за час, час и половина, докато се свари бобът.

В тиган слагаме малко олио и запържваме лука, докато придобие златист цвят, прибавяме доматения концентрат и запържваме за малко и прибавяме брашното. Запръжката прибавяме към сварения боб и оставяме да покъкри на много бавен огън.

В друг дълбок съд слагаме олио и запържваме фиде, докато придобие кафеникав цвят и отделяме в една чиния.

В същия тиган слагаме маслото и запържваме много добре измития ориз, след това прибавяме вода в съотношение едно към три (1 част ориз, 3 части вода), посоляваме, прибавяме зърна черен пипер и запърженото фиде, оставяме да се сготви за около 15 минути.

Нека да поеме водата оризът за един час, под капака слагаме салфетка и покриваме с кърпа.

В една чиния слагаме боб яхния и гарнираме с ориза приготвената яхния.

Боб яхния с ориз е една от най-известните турски рецепти.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар