Зелеви сарми с кайма, ориз и гъби

Аника ВойтАника Войт
Експерт
194
710
1k
25
1
Зелеви сарми с кайма, ориз и гъби
Снимка: Аника Войт
04/03/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне60 мин.
Готвене80 мин.
Общо140 мин.
Порции4
"Зелеви сармички с чудна плънка - да ви е сладко"

Необходими Продукти

  • кисело зеле - 1 бр. средна
  • ориз - 200 г
  • кайма - 1 кг свинска
  • олио - 70 г
  • гъби - 300 г
  • лук - 1 глава
  • сол
  • черен пипер - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Зелето се почиства от кочана, разделят се листата и се оставя настрани.

В подходящ тиган добавяме олиото и сгорещяваме на средна степен на котлона.

Лука обелваме, измиваме и нарязваме на ситно. Изсипваме го в сгорещеното олио и задушаваме за 5 минути. Разбъркваме, за да не загори.

Щом поомекне, добавяме и нарязаните гъбите. Отново разбъркваме и задушаваме за още няколко минути.

Ред е да добавим каймата и подправките. Готвим, като периодично разбъркваме, докато каймата стане на трохи. Тогава прибавяме и предварително измития ориз и чаша и половина вода. Оставяме на котлона, докато течността се изпари.

С тази смес завиваме класически зелеви сарми. На дъното на дълбока тенджера застиламе един разпънат зелев лист. Отгоре му подреждаме и свитите сармички. Стараем се да са на гъсто. Доливаме с вода (колкото да ги покрие), а отгоре затискаме с плоска чиния всички сармички с месо и ориз.

Варим отначало на умерен, а след това на тих огън, докато водата се изпари.

Вкусни зелеви сарми с кайма, ориз и гъби!

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: