ezine.bg»Рецепти»Закуски и Печива»Кренвиршки»Кренвиршки по семейна рецепта

Кренвиршки по семейна рецепта

Мария СимоваМария Симова
Копирайтър
2701k3k5142
Кренвиршки по семейна рецепта
Снимка: Мария Симова
1 / 2
01/03/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
12
"Разкриваме тайната на семейната рецепта за най-вкусните кренвиршки, които някога сте опитвали"

Необходими Продукти

  • вода - 100 мл топла
  • мая - 20 г прясна
  • захар - 1 с.л.
  • яйца - 1 бр.
  • кисело мляко - 250 мл
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 2 с.л.
  • кренвирши - 12 бр. малки
  • жълтъци - 1 бр. +1 с.л. прясно мляко - за намазване
  • сусам - за поръсване
  • чубрица - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа натрошете маята и добавете захарта, налейте топлата вода и бъркайте, докато се разтворят, оставете настрани да втаса.

В голяма купа пресейте брашното и оформете кладенче, в него добавете солта, разбитото яйце, киселото мляко и олиото, прибавете втасалата мая и замесете меко тесто за кренвиршки. Намаслете купата с малко олио, поставете тестото в нея и я завийте с кърпа и оставете тестото за 30 минути да втаса.

Разделете втасалото тесто на 12 оформени топки. Всяка топка разточвате с точилка на тънка овална кора с ширината на кренвирша. С нож за пица направете разрези, но не до края, от средата на кората. В неразрязаната част поставете 1 брой кренвирши, навийте на руло, така че разрезите да останат отгоре. Така процедирате с всичките 12 топки и кренвирши. Подредете ги в тава постлана с хартия за печене и оставете да втасат за 30 минути.

След което, намажете приготвените кренвиршки с разбитите жълтък и прясно мляко и поръсете със сусам и чубрица. Поставете тавата в предварително нагрята на 180 градуса фурна и печете за около 30 минути.

Кренвиршки по семейна рецепта са идеални за закуска, а защо не и за следобедна закуска!

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка: