Предвеликденска промоция от 24 до 30 Април. С отстъпки до 60%. Виж тук!

Лимецова питка

ЧародейкатаЧародейката
Ветеран
1908978193564
Лимецова питка
Снимка: Чародейката
1 / 3
20/02/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.

Необходими Продукти

  • брашно от лимец - 500 г
  • мая - 1 пакетче суха (7 г на Йоткер)
  • вода - 100 мл хладка
  • кафява захар - 1 ч.л.
  • яйца - 2 бр.
  • прясно мляко - 200 мл хладко
  • сол - щипка
  • зехтин - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се активира в съд с хладката вода, добавя се кафявата захар и 2 супени лъжици брашно, покрива се с кърпа и се изчаква сместа да шупне.

Брашното се пресява два-три пъти и в него се прави кладенче. В него се изсипва шупналата мая, прясното мляко, щипката сол, яйцата (единия жълтък се оставя за намазване на питката).

Готовата лимецова питка се оставя да втаса един час, след което се намазва с разбития жълтък с малко вода или мляко и зехтина.

Надупчва се с вилица на няколко места или се цепва с ножа.

Домашната питка се пече в умерена фурна на 160-180 градуса за около 40 минути.

Става много вкусна и здравословна питка.

Да ви е сладко с тази мекичка лимецова питка!

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Мерките не са точни. Трябва още около 200-300 грама брашно.
04.03.2023 08:35
1
Покажи всички подкоментари