Дърпана баница със сирене

Мария СимоваМария Симова
Гуру
1192
60
1175
16
09/02/2020
Приготвяне30 мин.
Готвене40 мин.
Общо70 мин.
Порции8
Сготви+1 точка
6 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо523
  • Преглеждания за месеца31
  • Преглеждания за седмицата44
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена6

Необходими Съставки

  • брашно - 600 г
  • вода - 300 мл топла
  • сол - 1 ч.л. равна
  • оцет - 1 ч.л.
  • олио - 1 ч.л.
  • сирене - 300 г
  • мас - 150 мл разтопена (масло)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа пресейте брашното и оформете кладенче, добавете топлата вода, олиото, оцета и солта, разбъркайте и замесете меко и еластично тесто.

Разделете тестото на 20 еднакви по големина топки, подредете ги върху леко набрашнен плот и завийте с чиста кърпа за не по-малко от 20 минути, да почине тестото.

Намажете дъното на тава с диаметър 30 см с малко твърда мазнина.

Поставете топчетата в съд с разтопената, но не гореща, мас (масло) и ги оваляйте в нея.

Разточете с пръсти първото топче на тънка кора (възможно най-тънка) и поставете на дъното на тавата. Отгоре поръсете 1 с.л. от разтопената мазнина и поръсете с част от натрошеното сирене.

Така редувате кора, мазнина и сирене, като завършите с лист. Издърпайте леко краищата на така оформената баница и ги подвийте отдолу към дъното на тавата (под баницата).

С пръсти разтворете баницата да достигне стените на тавата, полейте с останалата мазнина и поставете тавата в предварително нагрята на 200 градуса фурна.

След като баницата добие златист цвят отгоре (това става след 20 минути печене), поставете лист алуминиево фолио и печете още 20 минути, общо 40 – максимум 45 минути.

Готовата дърпана баница поръсете със студена вода и веднага завийте с чиста кърпа, да се задуши.

Не е проблем, ако не можете да точите, дърпаната баница със сирене по този начин е много лесна и страшно вкусна!

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар