Сос Велоте (основен бял сос)

Георги ЧечевГеорги Чечев
Новак
336
1k
47
18/03/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне20 мин.
Готвене15 мин.
Общо35 мин.
Порции5
"Вижте как се приготвя сос Велоте - в комбинация със зеленчуци се получава нещо изумително"

Необходими Продукти

  • бульон - 2 и 1/2 ч.ч. светъл костен
  • брашно - 4 с.л.
  • краве масло - 65 г
  • лимонов сок - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1 щипка
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Запържваме брашното до светло кремаво оцветяване в 2/3 от кравето масло.

Разреждаме го отначало със студен бульон, за да не се образуват бучки, а след това с горещ бульон, като разбъркваме непрекъснато.

Посоляваме получения сос и го подправяме с черния пипер, като го варим на слаб огън за около 15 минути, като бъркаме непрекъснато да не загори.

Прецеждаме след това (ако е необходимо) и подправяме с останалото краве масло и лимоновия сок.

Поднасяме готовия сос Велоте (основен бял сос) към панирани тиквички с брашно.

Можем да го използваме и като сос за зеленчуци към варени или задушени зеленчуци или пък класически паниран кашкавал.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: