Празничен хляб с плънка за Царя на лозята

Мария СимоваМария Симова
Гуру
1192
60
1175
16
01/02/2020
Приготвяне20 мин.
Готвене30 мин.
Общо50 мин.
Порции16
Сготви+1 точка
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо150
  • Преглеждания за месеца5
  • Преглеждания за седмицата0
  • Коментари2 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Чашата е с обем 250 мл.

В купа разбийте яйцата и прибавете затопленото мляко, в което предварително сте разтворили натрошената мая и захарта.

Отделно смесете пресятото брашно със солта. На етапи към яйчената смес прибавяйте брашното, като бъркате с шпатула.

Накрая с ръце замесете меко тесто, прибавяйки разтопеното (но не горещо) масло. Завийте тестото със стреч фолио и чиста кърпа, да удвои обема си.

През това време нарежете кашкавала на 16 малки кубчета и оставете настрани.

Втасалото тесто разточете на кора с дебелина 0.5 см и изрежете с помощта на кръгла форма 16 кръгчета.

Във всяко кръгче поставете парченце кашкавал и оформете на топчета.

С десетте от топчетата оформете равнобедрен триъгълник, като ги подредите на малко разстояние едно от друго.

От останалото тесто изработете декоративните елементи – листа с жилки, дръжка – чрез сплитане на тънки фитили.

Оставете оформения обреден хляб за 30 минути да се понадигне, след което намазвате питката с разбитите жълтък и 1 с.л. олио.

Печете празничния хляб с плънка за Царя на лозята в предварително нагрята на 180 градуса фурна, до златисто кафяв загар.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Нали
Нали
02.02.2020 18:23
Златни Ви ръце. Уникално изглежда.
1
0
Йозлям Кадирова
Изглежда невероятно и толкова добре обяснено, че приготвянето му изглежда като детска игра.
1
0