Ezine.bg»Рецепти»Баница»Дърпана баница с мая и мас

Дърпана баница с мая и мас

Стоянка  РусеноваСтоянка Русенова
Ветеран
9384k7k6
Дърпана баница с мая и мас
Снимка: Стоянка Русенова
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6
"Запретваме ръкави, че имаме цяла баница с мая и мас за правене"

Необходими продукти

  • вода - 300 мл хладка
  • сол - 1 и 1/2 ч.л.
  • брашно - 600 - 700 г
  • олио - 100 мл
  • мас - 100 г
  • захар - 1 ч.л.
  • олио - 3 с.л.
  • оцет - 1 с.л.
  • яйца - 1 бр.
  • мая - 1/3 от 1 кубче
  • сирене - 200 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В съд поставяме хладката вода със захарта и разбъркваме, като след това добавяме натрошената мая и 1 с. л. брашно.

След като сме разбъркали добре, оставяме да се активира маята.

Когато това стане, добавяме яйцето, олиото, оцета и солта.

В дълбока купа пресяваме брашното и правим кладенче. Замесваме гладко тесто.

В купа поставяме олиото и маста, като затопляме леко.

Тестото разделяме на 6 равни части, оформяйки топки.

Готовите топки потапяме в мазнината от двете страни.

Нареждаме и покриваме със стреч фолио като оставим за 30-40 минути да се отпуснат и втасат.

Подготвяме си тавата като я подмазваме с олио.

Вземаме една от топките и започваме да раздърпваме като за мекица, равномерно навсякъде, така че да се получи като за размер около 25 см.

Преди това застиламе масата с голяма ленена кърпа и поставяме раздърпаното тесто.

Започваме да изтегляме дебелите крайчета във всички посоки, така че корите за баницата да се уголемят.

Когато кората е достатъчно изтънена, наръсваме с мазнината от купата и поръсваме с натрошеното сирене.

Навиването става с помощта на кърпата. Поставяме готови навити кори за дърпана баница в центъра на тавата.

Така правим и останалите топчета като поставяме всяко едно до следващото.

Ако ви остане от сместа за баницата я изсипваме най-отгоре.

Оставяме да почива за 10-15 минути, а през това време включваме фурната да загрее.

Поставяме и печем дърпана баница с мая и мас до готовност.

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: