Начин на приготвяне
В съд поставяме хладката вода със захарта и разбъркваме, като след това добавяме натрошената мая и 1 с. л. брашно.
След като сме разбъркали добре, оставяме да се активира маята.
Когато това стане, добавяме яйцето, олиото, оцета и солта.
В дълбока купа пресяваме брашното и правим кладенче. Замесваме гладко тесто.
В купа поставяме олиото и маста, като затопляме леко.
Тестото разделяме на 6 равни части, оформяйки топки.
Готовите топки потапяме в мазнината от двете страни.
Нареждаме и покриваме със стреч фолио като оставим за 30-40 минути да се отпуснат и втасат.
Подготвяме си тавата като я подмазваме с олио.
Вземаме една от топките и започваме да раздърпваме като за мекица, равномерно навсякъде, така че да се получи като за размер около 25 см.
Преди това застиламе масата с голяма ленена кърпа и поставяме раздърпаното тесто.
Започваме да изтегляме дебелите крайчета във всички посоки, така че корите за баницата да се уголемят.
Когато кората е достатъчно изтънена, наръсваме с мазнината от купата и поръсваме с натрошеното сирене.
Навиването става с помощта на кърпата. Поставяме готови навити кори за дърпана баница в центъра на тавата.
Така правим и останалите топчета като поставяме всяко едно до следващото.
Ако ви остане от сместа за баницата я изсипваме най-отгоре.
Оставяме да почива за 10-15 минути, а през това време включваме фурната да загрее.
Поставяме и печем дърпана баница с мая и мас до готовност.