ezine.bg»Рецепти»Основни Ястия»Сарми»Ливански лозови сарми

Ливански лозови сарми

Elena TodorovaElena Todorova
Новак
921195539
Ливански лозови сарми
04/01/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
135 мин.
Порции
30

Необходими Продукти

  • лозови листа - 30 бр.
  • кайма - 250 г телешка
  • ориз - 200 г
  • моркови - 1 бр.
  • чесън - 4 скилитки
  • бадеми - 10 бр.
  • домати - 1 бр.
  • зехтин - 50 мл
  • канела - 1 - 2 щипки
  • бахар - 2 зърна
  • сол - 1 ч.л.
  • лимонов сок - 1 с.л.
  • джоджен - няколко листа пресен
  • олио - 30 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете ситно моркова, чесъна и бадемите. Запържете зеленчуците в сгорещения зехтин в дълбок тиган и след малко добавете и бадемите. Разбъркайте за кратко с тях и добавете ориза. Бъркайте, докато и той се запържи. Поръсете с канелата и смления бахар.

Нарежете ситно домата и го добавете към сместа. Посолете леко, разбъркайте и долейте 200 мл гореща вода. Задушавайте до попиване на течността. Сега добавете каймата и разбъркайте, докато хубаво се надроби. Махнете съда от котлона и разбъркайте с лимоновия сок и скълцания джоджен.

С плънката завийте еднакви лозови сармички. Подреждайте ги в тенджера и долейте малко олио, както и вода до покриване на сармите по ливански. Отгоре притиснете с чиния. Сложете капака на тенджерата и варете тези сарми с кайма така за около 40 мин.

Получават се много вкусни сарми по ливанска рецепта.

Рейтинг

4
51
42
31
20
10
Дай твоята оценка: