Постни лозови и зелеви сарми

ЗорицаЗорица
Копирайтър
120
571
461
38
2
09/01/2020
"Пълним тенджерата с лозови и зелеви сармички, всеки да си вземе каквито желае "
Приготвяне25 мин.
Готвене60 мин.
Общо85 мин.
Порции6
Сготви+1 точка
6 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо448
  • Преглеждания за месеца2
  • Преглеждания за седмицата2
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена6

Необходими Съставки

* мерки и количества
Сарми

Начин на приготвяне

Отделят се първите, най-големи листа, на зелето и се запазват за варенето на сармите.

Останалите листа, ако са по-големи, се режат наполовина, като се изрязват жилките. По-малките зелеви листа оставяме цели.

Приготвяме си толкова листа, колкото зелеви сарми смятаме да направим. Аз си подготвих за 15 бр.

Останалото кисело зеле нарязваме на ситно за плънката.

Морковите обелваме и настъргваме на едро ренде или наситняваме на кубчета.

Празият лук и чесъна почистваме и нарязваме на ситно, целината - нарязваме също на дребно.

Прехвърляме ги в тиган с олиото и леко запържваме, добавяме и накълцаните зелеви листа. Поливаме с малко олио и добавяме предварително измития и отцеден от водата ориз, бъркаме, докато стане прозрачен и наливаме водата и зелевия сок.

Изчакваме, докато плънката се сгъсти и поръсваме на вкус с подправките - ронена чубрица, черен пипер, кимион, лют червен пипер и сол.

Получената плънка разпределяме върху зелеви и лозови листа, като ги навиваме на стегнати сарми.

Избираме си подходяща тенджера, в която ще се варят сармите и на дъното ѝ слагаме обърната чиния.

Върху нея слагаме едно-две от заделените големи зелеви листа.

Прехвърляме сармите в тенджерата, като ги редим плътно една до друга. Върху тях слагаме още няколко зелеви листа, поливаме със зеленчуков бульон, колкото леко да ги покрие и похлупваме с чиния.

Варим зелевите и лозовите сармички на не много силен котлон около 45-50 минути.

Добър апетит!

Традиционен български гювеч с капак 5л-8%
Приготвяй си тази рецепта в:
Традиционен български гювеч с капак 5л
23.99 лв.
21.99 лв.
Виж ››

За приготвянето на вкусно, ароматно и здравословно ястие винаги може да разчитате на този традиционен гювеч с капак и стилни вградени дръжки.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар