Пълнен шаран с ориз, домати и сушени сливи

ЗорицаЗорица
Копирайтър
123
590
473
51
2
20/12/2019
Приготвяне30 мин.
Готвене60 мин.
Общо90 мин.
Порции6
Сготви+1 точка
7 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо256
  • Преглеждания за месеца5
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена7

Необходими Съставки

  • шаран - около 2 кг
  • сол
  • черен пипер
  • за плънката
  • олио - 5 - 6 с.л.
  • праз лук - 1 - 2 стръка
  • моркови - 1 бр.
  • ориз - 1 к.ч.
  • сушени сливи - 10 бр.
  • чубрица - на вкус
  • за заливката
  • олио - 4 - 5 с.л.
  • праз - 2 стръка
  • чесън - 1 скилидка
  • домати - 800 г (консерва)
  • люти чушки - 1 бр. сушена
  • сол
  • черен пипер
  • дафинов лист - 2 листа
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Шаранът се почиства от вътрешностите, хрилете и люспите. Измива се под течаща студена вода отвътре и отвън.

Посолява се хубаво отвътре и отвън със сол и черен пипер и се прехвърля в намаслена тава с подходящ размер спрямо рибата.

За плънката:

Сините сливи се измиват и заливат с 100 мл вряща вода. Похлупват се и се оставят настрани. Щом поомекнат, се обезкостяват и нарязват на едро, като водата от кисненето им се запазва за ориза.

Празият лук се почиства от външните листа и се нарязва на ситно, морковът се обелва и нарязва на кубчета. Запържват се със щипка сол в тиган с олиото, като се разбъркват, за да не загорят.

Щом зеленчуците поомекнат, се добавя и измитият и отцеден от водата ориз и щом се остъкли, се добавят нарязаните сушени сини сливи, 4-5 с.л. от доматения сок и водата от сливите. Изчаква се оризът да поеме водата и се поръсва със чубрица, черен пипер и сол на вкус.

С леко охладената плънка шаранът се напълва и зашива. Ако остане от плънката за шарана, се разпределя в тавата около него.

За заливката:

В олиото за кратко се задушава нарязания на ситно праз лук, добавят се нарязаната на едро скилидка чесън и обелените и нарязани консервирани домати. Поръсва се с ч.л. захар, сол и черен пипер на вкус и към врящата смес се добавят дафиновите листа. Оставя се няколко минути да покъкри на котлона и се изсипва в тавата около шарана. Отгоре шаранът се поръсва със струйка олио.

Печем пълнения шаран в загрята на 180 градуса фурна за около час, час и малко или докато рибата придобие апетитна златиста коричка.

По време на готвенето доливайте в ъгъла на тавичката по малко вода, ако е необходимо, за да не загори доматеният сос.

Поднасяме нашият пълнен шаран с ориз, домати и сушени сливи.

Добър апетит!

Еко тиган с керамично-мраморно покритие 26 см-23%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Еко тиган с керамично-мраморно покритие 26 см
42.00 лв.
32.34 лв.
Виж ››

Качествен тиган с незалепващо керамично-мраморно покритие за незабравими моменти в кухнята!

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар