Ezine.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Пилешко месо»Печено Пиле»Пълнено пиле с булгур и гъби в гювеч

Пълнено пиле с булгур и гъби в гювеч

ЧародейкатаЧародейката
Ветеран
1908978193554
Пълнено пиле с булгур и гъби в гювеч
Снимка: Чародейката
1 / 6
17/12/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
130 мин.
Порции
6
"Може да обогатите класическите пилешки бутчета с булгур, като този път напълните пилето с вкусна плънка"

Необходими Продукти

  • пиле - около 1. 6 кг
  • пушен червен пипер - 1 ч.л.
  • сол - 1/2 с.л.
  • чесън на прах - 1 с.л.
  • пипер - 1 ч.л. меланж
  • зехтин - 50 мл
  • за плънката
  • масло - 4 - 5 с.л.
  • печурки - 250 г
  • олио - 3 с.л.
  • праз лук - 1 стрък
  • чесън - 1 - 2 скилидки
  • булгур - 1 к.ч.
  • вода - 1 к.ч.
  • чубрица - 1 к.л. ронена
  • магданоз - 4 - 5 с.л.
  • стерилизирани домати - 300 г, обелени и накълцани на ситно
  • бяло вино - 300 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пилето се почиства и измива. Внимателно се отлепва кожата на пилето, като се внимава да не се скъса.

В купичка се смесват от червения пипер, солта, пипера меланж, чесън на прах и зехтина и пилето се натрива хубаво отвътре, под кожата и отвън.

Така приготвеното пиле се прехвърля в подходящ съд с похлупак и се прибира да пренощува на хладно.

За плънката:

Булгурът се измива в сито и се залива с гореща вода, колкото да го покрие. Похлупва се.

Гъбите се измиват и нарязват на шайби, запържват се до златисто в тиган с маслото. Изваждат се и в същия тиган се запържват наситненият праз, скълцаният чесън, отцеденият от водата булгур и след няколко минути се добавя и малко вода или бульон, колкото да покрие продуктите.

След като булгурът поеме водата, се прехвърлят и гъбите към плънката, поръсва се със сол и черен пипер на вкус, магданоз и чубрица и се оставя леко да се охлади.

С плънката пилето се пълни и отворът се зашива. Пълненото пиле се прехвърля в леко намаслен гювеч, отгоре се поръсва с малко олио или масло.

Похлупва се глиненият съд и се слага в долната част на студена фурна.

Фурната се загрява на 180 градуса с включен вентилатор. Пече се, след достигане на необходимата температура, около 45 минути, след което се отхлупва и отстрани на пилето се изсипват доматите и виното, гювечът се връща, захлупен, във фурната за още около половин час.

Пълненото пиле с булгур и гъби в гювеч се сервира, разпределено на порционни парчета, гарнирано с плънката и полято с доматения сос.

Добър апетит!

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: