Начин на приготвяне
Пилето се почиства и измива. Внимателно се отлепва кожата на пилето, като се внимава да не се скъса.
В купичка се смесват от червения пипер, солта, пипера меланж, чесън на прах и зехтина и пилето се натрива хубаво отвътре, под кожата и отвън.
Така приготвеното пиле се прехвърля в подходящ съд с похлупак и се прибира да пренощува на хладно.
За плънката:
Булгурът се измива в сито и се залива с гореща вода, колкото да го покрие. Похлупва се.
Гъбите се измиват и нарязват на шайби, запържват се до златисто в тиган с маслото. Изваждат се и в същия тиган се запържват наситненият праз, скълцаният чесън, отцеденият от водата булгур и след няколко минути се добавя и малко вода или бульон, колкото да покрие продуктите.
След като булгурът поеме водата, се прехвърлят и гъбите към плънката, поръсва се със сол и черен пипер на вкус, магданоз и чубрица и се оставя леко да се охлади.
С плънката пилето се пълни и отворът се зашива. Пълненото пиле се прехвърля в леко намаслен гювеч, отгоре се поръсва с малко олио или масло.
Похлупва се глиненият съд и се слага в долната част на студена фурна.
Фурната се загрява на 180 градуса с включен вентилатор. Пече се, след достигане на необходимата температура, около 45 минути, след което се отхлупва и отстрани на пилето се изсипват доматите и виното, гювечът се връща, захлупен, във фурната за още около половин час.
Пълненото пиле с булгур и гъби в гювеч се сервира, разпределено на порционни парчета, гарнирано с плънката и полято с доматения сос.
Добър апетит!