Сладки коледни гевречета

06/12/2019
"За една наистина сладка Коледа - вкусни гевречета и щипка любов "
Приготвяне20 мин.
Готвене15 мин.
Общо35 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
5 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо309
  • Преглеждания за месеца21
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена5

Необходими Съставки

  • брашно - 2 ч.ч.
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • захар - 1 ч.л.
  • мас - 1.ч.ч. на стайна температура
  • суха мая - 1/2 пакетче
  • За сиропа
  • захар - 1 ч.ч.
  • вода - 1 ч.ч.
  • За овалване
  • захар - 1 и 1/2 ч.ч. кристална
  • ванилия - 2 пакетчета
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затопляме прясното мляко и вътре сипваме суха мая, лъжичката захар и 1 с.л. брашно. Когато маята се активира към нея добавяме маста и разбъркваме. Постепенно започваме да добавяме брашно и да размесваме. Трябва да се получи меко тесто. При нужда добавяме още малко брашно.

Разточваме тестото на кора с дебелина около 2 мм. С помощта на водна стъклена чаша изрязваме кръгове от тестото. С капачка за бутилки изрязваме дупка в средата на всеки кръг.

Подреждаме всички гевречета в тава, предварително покрита с хартия за печене. Печем на 200 градуса за 10-15 минути до съвсем леко порозовяване. Оставяме гевречетата да се охладят.

Приготвяме сиропа, като кипваме на котлона водата със захарта за 15 минути. Трябва да се получи гъст сироп.

Потапяме гевречетата в горещия захарен сироп и веднага овалваме в захарта, смесена с ванилията.

Подреждаме в чиния и оставяме да престоят поне 4-5 часа преди сервиране готовите сладки коледни гевречета.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар