Турски гевречета със сусам

КристинаКристина
Новак
22
13/11/2019
"Страхотно предложение от южната ни съседка - турски гевречета със сусам, хапвайте, докато са още топли и да ви е сладко "
Приготвяне100 мин.
Готвене30 мин.
Общо130 мин.
Порции10
Сготви+1 точка
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо423
  • Преглеждания за месеца50
  • Преглеждания за седмицата7
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • вода - 1 ч.ч.
  • олио - 1/4 ч.ч.
  • мая суха - 1 пак. (11 г)
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • брашно - около 700 - 800 г
  • За глазиране
  • мед - 1/2 к.ч.
  • вода - 1/2 к.ч.
  • За поръсване
  • сусам
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В леко затопленото прясно мляко се добавят захарта, 1 -2 с.л. брашно и маята. Разбърква се и се оставя за 10-15 минути, за да се активира маята.

След това се добавят хладката вода, олиото, солта и пресятото брашно.

Замесва се меко тесто и се оставя да почине, докато удвои обема си (по принцип един час е достатъчен).

Тестото отново се премесва и разделя на малки топчета.

Всяко топче се разделя на две части, от които се правят фитили, сплитат се и се оформят.

Готовите гевречета се подреждат в тава, намазват се с медената вода, поръсват се със сусам и се оставят да втасат за 30 минути.

Турските гевречета със сусам се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 20 минути.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар