Турски плосък хляб

Йозлям КадироваЙозлям Кадирова
Експерт
3631k1k8102
Турски плосък хляб
Снимка: Йозлям Кадирова
2 / 3
07/11/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
50 мин.
Порции
6
"Един чай да си направим и сме готови да хапнем от вкусния турски хляб ей така, без нищо друго"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 1/2 в.ч.
  • вода - 1/2 в.ч.
  • яйца - 1 бр.
  • сол - 2 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • олио - 2 с.л.
  • брашно - до получаване на меко тесто
  • суха мая
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В удобен за месене съд сипете прясното мляко и водата, добавете 1 белтък (а жълтъка отделете за намазване), прибавете лъжичките сол и захар и маята.

Не отбелязах точно количество на сухата мая, защото някои са предназначени за 500 г, други - за кг.

В моя случай използвах половин пакетче суха мая (предназначена беше за 1 кг.).

Добавете олиото и постепенно добавете брашното (около 500 г), докато се получи меко нелепнещо тесто, което оставете да удвои обема си.

Оформете плоския хляб и по желание оформете квадратчета по средата с помощта на нож или намазнени пръсти и на 1 см от края оформете кръг.

Отново оставете да втаса, след което намажете с жълтък и изпечете турския плосък хляб на 180 градуса за около 20 минути.

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: