ezine.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Рататуй»Моят сполучлив рататуй

Моят сполучлив рататуй

Илияна ДимоваИлияна Димова
Копирайтър
148542563154
Моят сполучлив рататуй
Снимка: Илияна Димова
1 / 4
01/11/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
60 мин.
Порции
2
"Консумирайте с удоволствие, защото този рататуй е много, ама много сполучлив"

Необходими Продукти

  • патладжани - 3 - 4 бр.
  • лук - 1 бр. кромид
  • моркови - 1 бр.
  • чушки - 1 бр. червени
  • чушки - 1 бр. зелени
  • доматено пюре - 1 - 2 с.л.
  • червен пипер - 1 к.л. пушен
  • черен пипер
  • сол
  • захар - 1 щипка
  • босилек - пресен, няколко листенца
  • олио - 5 - 6 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме патладжаните (3-4 бр.) и белим. Нарязваме ги на кубчета. Слагаме в купа, посоляваме добре и заливаме със студена вода. Оставяме така за 30 минути. Лука (1 бр.) и моркова (1 бр.), почистваме, измиваме и настъргваме на ренде.

Чушките (червена и зелена), почистваме от дръжки и семена и нарязваме на парченца. В тенджерка наливаме олио (5-6 с.л.). Слагаме настърганите лук, морков и нарязаните чушки.

Наливаме малко топла вода (1/2 к.ч.) и слагаме на котлона. Задушаваме, докато изври течността и тогава слагаме патладжаните (добре отцедени от водата и отново измити в няколко води).

Продължаваме готвенето, като разбъркваме периодично. След приблизително 5 минути ръсваме сол, черен пипер и пушен червен пипер. Наливаме топла вода (4-5 ч.ч.), ръсваме наситнени листенца пресен босилек и готвим, докато всички продукти омекнат и ястието рататуй се сгъсти.

Прибавяме доматено пюре (1-2 с.л.), ръсваме захар, разбъркваме, няколко пъти и махаме от котлона. Моят сполучлив рататуй може да се поднесе топъл или охладена.

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: