Начин на приготвяне
Измиваме патладжаните (3-4 бр.) и белим. Нарязваме ги на кубчета. Слагаме в купа, посоляваме добре и заливаме със студена вода. Оставяме така за 30 минути. Лука (1 бр.) и моркова (1 бр.), почистваме, измиваме и настъргваме на ренде.
Чушките (червена и зелена), почистваме от дръжки и семена и нарязваме на парченца. В тенджерка наливаме олио (5-6 с.л.). Слагаме настърганите лук, морков и нарязаните чушки.
Наливаме малко топла вода (1/2 к.ч.) и слагаме на котлона. Задушаваме, докато изври течността и тогава слагаме патладжаните (добре отцедени от водата и отново измити в няколко води).
Продължаваме готвенето, като разбъркваме периодично. След приблизително 5 минути ръсваме сол, черен пипер и пушен червен пипер. Наливаме топла вода (4-5 ч.ч.), ръсваме наситнени листенца пресен босилек и готвим, докато всички продукти омекнат и ястието рататуй се сгъсти.
Прибавяме доматено пюре (1-2 с.л.), ръсваме захар, разбъркваме, няколко пъти и махаме от котлона. Моят сполучлив рататуй може да се поднесе топъл или охладена.