Тиквеник с ванилия и ром

23/10/2019
"И като ти кажат, че си голям тиквеник, не бързай да се обиждаш, защото при нас това си е направо комплимент "
Приготвяне30 мин.
Готвене50 мин.
Общо80 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо139
  • Преглеждания за месеца101
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

  • тиква - 1 и 1/2 кг без от кори и семки
  • олио - 50 мл
  • вода - 100 - 150 мл
  • захар - 250 г кристална
  • кори за баница - 1 пакет /14 бр./ фини
  • ванилия - 1 - 2 пакетчета
  • ром - няколко капки есенция
  • пудра захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистената от корите и семките тиква измиваме и подсушаваме. Настъргваме на едро ренде. Сипваме настърганата тиква в тенджера. Наливаме малко топла вода (100-150 мл) и олио (50 мл).

Прибавяме и ванилия (1-2 пакетчета) и подслаждаме с кристална захар (250 г или повече по вкус). Задушаваме тиквата, докато омекне и дръпваме от котлона да се охлади. Прибавяме няколко капки есенция ром и разбъркваме.

Разстиламе фините кори за баница на масата. Всяка кора прегъваме на две и слагаме от тиквата. Навиваме на руло и подреждаме в намазана с олио или покрита с хартия за печене тава.

Когато наредим всички рула с тиква в тавата, намазваме ги отгоре леко с четка с олио. И слагаме да изпечем тиквеника в загрята на 180 градуса фурна до златисто. Готовият тиквеник поръсваме отгоре с пудра захар.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар