ezine.bg»Рецепти»Десерти»Други Десерти»Сутляш»Традиционен сутляш по турски

Традиционен сутляш по турски

Стоянка  РусеноваСтоянка Русенова
Ветеран
9023k7k2k6
Традиционен сутляш по турски
Снимка: Стоянка Русенова
1 / 4
18/08/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6
"От малки до големи - всички сме израснали със спомена за вкуса на онзи сутляш - млечен, наситен, ароматен"

Необходими Продукти

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистения и измит ориз го слагаме в тенджера с вода и поставяме на котлона да ври до полуготовност.

В друга тенджерка слагаме 800 мл затоплено мляко, добавяме захарта и разбъркваме.

Предварително сме разбили жълтъците с тел, добавяме нишестето, ванилията и останалото мляко.

Когато млякото кипне, намаляваме котлона на средна температура, добавяме ориза, разбъркваме и започваме да наливате на тънка струйка от яйчената смес.

Бъркаме непрекъснато.

Оставяме да ври 10 минути, докато започне леко да се сгъстява.

Премахваме млякото с ориз от котлона и разпределяме или в глинени съдове, или в огнеупорни купички.

Изсипваме в тавата вода, така че да покрие дъното на купичките.

Слагаме тавата във фурната и печем на 180°C на горен реотан до образуване на златиста коричка.

Вадим сутляша.

Преди поднасяне охлаждаме традиционния сутляш по турски и поставяме в хладилник за няколко часа.подобни рецепти

подобни рецепти

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: