Сладкиш с бяло и черно грозде

14/08/2019
  • Приготвяне30 мин.
  • Готвене45 мин.
  • Общо75 мин.
  • Порции4
Сготви+1 точка
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо11
  • Преглеждания за месеца7
  • Преглеждания за седмицата7
  • Рейтинг5 от 5

Необходими Съставки

  • За тестото
  • брашно - 350 г
  • мая - 30 г
  • олио - 4 с.л. или зехтин
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 щипка
  • За плънката
  • грозде - 500 г бяло
  • масло - 40 г краве, разтопено
  • грозде - 500 г черно
  • захар - 140 г кристална
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Отделете зърната грозде, измийте ги, отцедете ги, посипете ги със захарта, залейте ги с разтопеното масло и леко ги разбъркайте.

В пресятото брашно направете дупка, натрошете в нея маята, прибавете захарта, 125 мл вода и омесете всичко, след което го покрийте с кърпа и го оставете на топло, докато увеличи двойно обема си и по повърхността му се образуват малки мехурчета.

След това добавете олиото, солта и 125 мл вода, размесете го отново, докато стане еластично, и го разделете го на две равни части, от които разточете 2 кори с големината на тавата.

Намажете тавата с мазнина, сложете едната кора, разпределете върху нея половината плънка, покрийте с втората, прищипете добре с пръсти краищата на двете кори и отгоре разстелете останалата сладка плънка.

Надупчете сладкиша с клечка за зъби на много места, покрийте го с кърпа, оставете го да престои около час и го изпечете в предварително загрята на 200 градуса фурна за 40-45 мин. [подобни рецепти тук]

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар