ezine.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Шкембе Чорба»Традиционна шкембе чорба

Традиционна шкембе чорба

Стоянка  РусеноваСтоянка Русенова
Ветеран
9033k7k2k6
Традиционна шкембе чорба
Снимка: Стоянка Русенова
1 / 2
21/07/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
110 мин.
Порции
6
"Ние подкрепяме традииците, затова и пазим и споделяме тази разкошна традиционна шкембе чорба"

Необходими Продукти

  • телешко шкембе - 1 бр. почистено
  • прясно мляко - 1 л
  • брашно - 1 с.л.
  • олио - 2 с.л.
  • краве масло - 3 с.л.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • чили - 1 ч.л.
  • чесън - 3 скилидки
  • черен пипер - на вкус
  • сол - 2 ч.л.
  • оцет - 6 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В съд със студена вода поставяме шкембето и оставяме да поври пет-десет минути. Изхвърляме тази вода и измиваме старателно шкембето. Наливаме отново вода, поставяме отново шкембето и оставяме да заври.

За да стане бистра течността, трябва да изпенваме от време на време. Обелваме две-три скилидки чесън на ситно и ги прибавяме и тях. Поръсваме със солта и черния пипер на вкус.

Добавяме малко от маслото и оставяме да къкри на слаб огън. При нужда доливайте по малко вода, без да прекаляваме. Щом шкембето омекне, го нарязваме така както предпочитаме. Аз го нарязах на късове.

Прецеждаме бульона. Поставяме прясното мляко в съд и оставяме да ври. След като е готово, го прибавяме постепенно към бульона, докато бъркаме в една посока.

В тиган поставяме маслото и оставяме да се загрее. Прибавяме брашното, сладкия пипер и чилито. Запържваме и връщаме обратно в тенджерата.

Накрая добавяме нарязаното шкембе и отново оставяме да кипне. Оставяме да ври за около минута на тих огън, като непрекъснато бъркаме. Отстраняваме шкембе чорбата от котлона, поръсваме по желание с чесън и чили. Рецептата за Традиционна шкембе чорба е изпълнена!

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: