Вкусна крем супа от тиква

09/07/2019
Приготвяне20 мин.
Готвене60 мин.
Общо80 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо459
  • Преглеждания за месеца25
  • Преглеждания за седмицата1
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • тиква - 800 г
  • картофи - 1 седен
  • лук - 1 голяма глава, кромид
  • чесън - 2 скилидки
  • копър - ¼ връзка, пресен
  • магданоз - ¼ връзка, пресен
  • тиквени семки - 2 с.л. белени, печени
  • шунка - 150 г
  • сметана - 200 мл
  • зеленчуков бульон - 700 мл или месен
  • олио - 3 с.л.
  • масло - 40 г краве
  • джинджифил - 1 ч.л. настърган
  • къри - ½ ч.л. на прах
  • черен пипер - на вкус, смлян
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете шунката на сламки и леко я изпържете в 1 с.л. олио.

В тенджера налейте останалото олио, загрейте го, разтопете в него маслото и сипете ситно нарязания лук, счукания на кашица чесън, настъргания джинджифил и кърито.

Задушавайте, докато лукът омекне, като внимавате чесънът да не загори, след което добавете нарязаните на кубчета почистена тиква и обелен картоф.

Залейте с толкова бульон, че да покрие всичко, и варете на слаб огън, докато тиквата и картофа омекнат.

В отделен съд отлейте по-голямата част от бульона, а от сварените тиква и картоф и останалия бульон пригответе пюре.

Добавете в пюрето сол, черен пипер, сметаната, наситнения копър и половината шунка, разбъркайте добре и върнете тенджерата на котлона.

При непрекъснато бъркане, сгорещете супата, но без да завира, за да не се пресече сметаната, и я разредете със заделения бульон до желаната гъстота.

Разлейте тиквената супа по чиниите и я поръсете с останалата шунка, тиквените семки и ситно накълцания магданоз. По желание може да добавите и натрошено сирене.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар