Начин на приготвяне
Нарежете шунката на сламки и леко я изпържете в 1 с.л. олио.
В тенджера налейте останалото олио, загрейте го, разтопете в него маслото и сипете ситно нарязания лук, счукания на кашица чесън, настъргания джинджифил и кърито.
Задушавайте, докато лукът омекне, като внимавате чесънът да не загори, след което добавете нарязаните на кубчета почистена тиква и обелен картоф.
Залейте с толкова бульон, че да покрие всичко, и варете на слаб огън, докато тиквата и картофа омекнат.
В отделен съд отлейте по-голямата част от бульона, а от сварените тиква и картоф и останалия бульон пригответе пюре.
Добавете в пюрето сол, черен пипер, сметаната, наситнения копър и половината шунка, разбъркайте добре и върнете тенджерата на котлона.
При непрекъснато бъркане, сгорещете супата, но без да завира, за да не се пресече сметаната, и я разредете със заделения бульон до желаната гъстота.
Разлейте тиквената супа по чиниите и я поръсете с останалата шунка, тиквените семки и ситно накълцания магданоз. По желание може да добавите и натрошено сирене.