Ezine.bg»Рецепти»Паста»Лазаня»Лазаня с макарони и кайма

Лазаня с макарони и кайма

Албена АсеноваАлбена Асенова
Гуру
6673k2k1k3
Лазаня с макарони и кайма
Снимка: Албена Асенова
1 / 3
07/07/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
70 мин.
Порции
5
"Вкусен вариант на любимата лазаня, която ще се услади на всички почитатели на Италианската кухня"

Необходими Продукти

  • макарони - 400 г
  • лук - 1 глава малка
  • чесън - 2 скилидки
  • моркови - 1 бр.
  • кайма - 400 г
  • червено вино - 100 мл.
  • домати - 1 ч.ч.
  • сол
  • олио - 2 с.л.
  • черен пипер - 2 щипки смлян
  • босилек - 1 ч.л.
  • риган - 1 ч.л.
  • краве масло - 2 с.л.
  • брашно - 2 с.л.
  • прясно мляко - 350 мл
  • индийско орехче - 1 щипка
  • моцарела - настъргана
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лукът, морковът и чесънът се почистват и нарязват на дребно. Слагат се в дълбок тиган и се задушават в малко мазнина. След като омекнат, към тях се прибавя каймата (за предпочитане телешка), като се разбърква периодично, докато стане на трохи. Прибавят се настърганите домати, а малко след това и виното.

Сосът се овкусява със сол, черен пипер, сушен риган и босилек. След като се посгъсти, се дръпва от котлона и на негово място се слага съд, в който ще се приготви белият сос. В него се слага кравето масло.

Като се разтопи, се прибавят две супени лъжици брашно. Брашняната кашица се разбърква и след като придобие златист цвят, се налива прясното мляко. Сосът се разбърква периодично, за да не загори. След като заври и се сгъсти, се прибавя сол на вкус и щипка индийско орехче.

По време на приготвяне на сосовете се слагат макароните да се сварят в подсолена вода.

След като са сварени, се отцеждат и една трета от тях се изсипват на дъното на тавичка. Отгоре се поливат с двата вида сос и се поръсват с настъргана моцарела.

Следва пак ред макарони, червен сос, бял сос, моцарела. Изсипват се и последните макарони, като отгоре се заливат само с останалия бял сос и се поръсват с моцарела.

Тавата се слага във фурната и макаронената лазаня се запича за около половин час или докато придобие хубав загар.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: