Начин на приготвяне
Приготвяме гювече или малка стъклена огнеупорна тенджерка за фурна с капак.
Лещата (1 к.ч.) измиваме добре с няколко води. Картофа (1 бр.) белим, измиваме и нарязваме на малки кубчета. Лука (1 бр. кромид) почистваме от люспите и също нарязваме.
Слагаме лещата, картофа и лука в гювечето или тенджерката. Ръсваме кимион, къри, сол, черен пипер, чубрица на вкус и червен сладък пипер (1 к.л.).
Наливаме олио (2 с.л. или друга растителна мазнина) и разбъркваме хубаво с лъжица.
Наливаме топла вода, да се покрият хубаво продуктите, слагаме капака на гювечето и го поставяме в студена фурна в тавичка.
Включваме на 200 градуса и печем до готовност - приблизително 45 минути.
Малко преди да извадим от фурната (3-5 минути), прибавяме разтворено в 2 супени лъжици топла вода доматеното пюре (1 с.л.) и допичаме без капак.
Сервираме ястието топло или охладено с гарнитура от пресни домати.