ezine.bg»Рецепти»Основни Ястия»Сарми»Постни лозови сарми с вино

Постни лозови сарми с вино

29/06/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
100 мин.
Общо
150 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • лозови листа - 12 - 16 бр.
  • домати - 4 средно големи
  • лук - 2 глава, кромид
  • ориз - 160 г
  • кисело мляко - 500 г цедено
  • вино - 100 мл
  • масло - 30 г краве
  • олио - 80 - 100 мл
  • чубрица - 8 - 10 г, сух
  • джоджен - 8 - 10 г, сух
  • копър - 8 - 10 г, сух
  • черен пипер - 8 г
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Задушете ситно нарязания лук в олиото и прибавете два настъргани домати, измития ориз и малко вода.

Свалете сместа от котлона, прибавете чубрицата, джоджена, копъра, солта и малко от виното и я разбъркайте добре.

Попарете във вряла вода лозовите листа и след като изстинат, върху всяко от тях с малка лъжичка поставете от плънката.

Внимателно ги завийте на лозови сарми, наредете ги в тенджера, поставете върху тях два домата, нарязани на кръгчета, и ги залейте с останалото вино и вода, колкото е необходимо.

Похлупете тенджерата и варете на водна баня ястието около час и половина.

Сервирайте сармите върху киселото мляко, полети с 1-2 с.л. сос.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: