Лозови сарми по гръцки

16/06/2019
Анабел
отАнабелНовак241225
"Сега разбирате ли защо през почивните дни има такива опашки по границата с Гърция - всички искат да опитат тези лозови сарми "
  • Приготвяне30 мин.
  • Готвене60 мин.
  • Общо90 мин.
  • Порции5
Сготви+1 точка
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 199
  • Преглеждания за месеца75
  • Преглеждания за седмицата9
  • Рейтинг4 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лозовите листа се измиват и попарват за минута-две. след което се изваждат и отцеждат.

Главите стар кромид лук се почистват, разрязват се на четири и слагат в тенджера да се сварят. След като се сварят, се нарязват на ситно.

Пресният лук се почиства и нарязва на дребно. Слага се в тиган със сгорещено олио и се задушава. Щом омекне, към него се прибавят измитият ориз и чаша вода. След като набъбне оризът, се прибавят свареният лук, накълцаните пресен копър и магданоз.

Сместа се разбърква и овкусява със сол и черен пипер. Накрая се прибавят и нарязаните на дребно маслини. Оризът се разбърква и се дръпва от котлона. Гребва се с лъжица от него и се поставя в средата на лозов лист. Лозовият лист се прегъва и оформя като сармичка. Дъното на тенджера се намазнява.

Нареждат се на дъното и няколко лозови листа, а отгоре се подреждат завитите лозови сармички. В тенджерата се наливат около три чаени чаши вода, след което се слага на котлона. Сармичките се готвят на средна температура. Готовите сармички се сервират просто така или полети със сос.

Аз ги приготвих полети с традиционен бял сос. Той се приготвя, като в тенджерка се загряват две супени лъжици олио. Слагат се три супени лъжици брашно, а след като то се запържи, се прибавя кофичка кисело мляко, с разбити две яйца в него. Сместа се овкусява с малко сол и сосът се оставя да заври, като периодично се разбърква, за да не загори.[подобни рецепти тук]

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар