Зелник с гъби и прясно зеле

01/10/2019
"Баницата със зеле винаги е добра идея, а понякога може да сложим и някоя друга гъбка за още по-добър вкус "
Приготвяне40 мин.
Готвене45 мин.
Общо85 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо210
  • Преглеждания за месеца5
  • Преглеждания за седмицата5
  • Рейтинг4 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

  • За тестото
  • брашно - 500 г
  • яйца - 1 бр.
  • мая - 20 г
  • олио - 2 с.л. или друга мазнина
  • сол - 1 щипка
  • За плънката
  • зеле - 1 малка глава, прясно
  • гъби - 2 - 3 бр. сварени или мариновани
  • чесън - 3 - 4 скилидки
  • магданоз - ½ връзка
  • яйца - 3 бр.
  • оцет - 2 с.л.
  • олио - ½ ч.ч. или друга мазнина
  • За намазване
  • яйца - 1 бр.
  • олио - 3 с.л. или друга мазнина
* мерки и количества

Начин на приготвяне

От брашното, яйцето, маята, олиото и солта омесете тесто и го оставете на топло да втаса, докато приготвяте плънката.

В олиото запържете нарязаното на ивици зеле и след като омекне, налейте оцета, разбитите яйца, счукания чесън, ситно нарязания магданоз и надробените гъби.

Втасалото тесто разточете на 2 листа, като единия, малко по-голям, разстелете в намазнена тава с издигнати краища чак до ръба ѝ.

Изсипете плънката, сложете отгоре втория, с вилица го надупчете на кръст, намажете го с яйцето, разбито с олиото, и печете зелника в умерена фурна до златисто.

Точилка за баници, тутманици и баклави - 43 см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Точилка за баници, тутманици и баклави - 43 см
17.50 лв.
Виж ››

Много удобна и практична дървена точилка, с която ще разточите вкусни баници

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар