Начин на приготвяне
Патладжанът не се бели предварително, дръжката му също се оставя, за да може по-лесно да се обръща по време на изпичането върху скарата. Само се измива, подсушава и след това се изпича цял на добре загрята скара, като по време на печенето се върти периодично, за да се изпече равномерно от всички страни.
Готовият патладжан се прибира в плик или в съд с капак, докато изстине напълно. След това се обелва и поставя в гевгир, за да изтече излишната течност.
Олиото се запържва за кратко на котлон. Оставя се настрани, докато се охлади напълно.
Патладжанът се нарязва на ситно или намачква с вилица.
Прехвърля се в купа, добавят се сол на вкус, разбитото сурово цяло яйце, сок от един лимон, няколко щипки захар, накълцаните на ситно скилидки чесън, листенцата мента, почистената от семената и наситнена зелена люта чушка и препърженото олио. Разбърква се хубаво.
Разядката се покрива и се прибира в хладилник поне за час преди сервиране, за да се охлади и овкуси.
Добър апетит!