Разядка с патладжан по турски

12/06/2019
Зорица
отЗорицаЕнтусиаст5881131
  • Приготвяне15 мин.
  • Готвене15 мин.
  • Общо30 мин.
  • Порции4
Сготви+1 точки
6 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо444
  • Преглеждания за месеца444
  • Преглеждания за седмицата31
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена6

Необходими Съставки

  • патладжани - 1 бр. по - едър
  • лимонов сок - от 1 лимон
  • яйца - 1 бр. домашно, сурово
  • чесън - 2 - 3 скилидки
  • захар - 1 - 2 щипки
  • олио - 1 к.ч.
  • люти чушки - 1 бр. зелена
  • сол - на вкус
  • мента - няколко свежи листа
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Патладжанът не се бели предварително, дръжката му също се оставя, за да може по-лесно да се обръща по време на изпичането върху скарата. Само се измива, подсушава и след това се изпича цял на добре загрята скара, като по време на печенето се върти периодично, за да се изпече равномерно от всички страни.

Готовият патладжан се прибира в плик или в съд с капак, докато изстине напълно. След това се обелва и поставя в гевгир, за да изтече излишната течност.

Олиото се запържва за кратко на котлон. Оставя се настрани, докато се охлади напълно.

Патладжанът се нарязва на ситно или намачква с вилица.

Прехвърля се в купа, добавят се сол на вкус, разбитото сурово цяло яйце, сок от един лимон, няколко щипки захар, накълцаните на ситно скилидки чесън, листенцата мента, почистената от семената и наситнена зелена люта чушка и препърженото олио. Разбърква се хубаво.

Разядката се покрива и се прибира в хладилник поне за час преди сервиране, за да се охлади и овкуси.

Добър апетит! [подобни рецепти тук]

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар