ezine.bg»Рецепти»Пица»Пица с блат от тиквички

Пица с блат от тиквички

ВИОЛЕТА МАТЕВАВИОЛЕТА МАТЕВА
Експерт
428
1k
899
279
5
Пица с блат от тиквички
Снимка: ВИОЛЕТА МАТЕВА
1 / 7
10/06/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне30 мин.
Готвене30 мин.
Общо60 мин.
Порции6
"Без тесто, без месене, без брашно - супер пица за онези, които искат да спазват диета и ограничават въглехидратите"

Необходими Продукти

  • тиквички - 2 бр. големи
  • яйца - 2 големи
  • сирене - 100 г настъргано
  • брашно - 3 - 4 с.л. бяло, с връх
  • сол - на вкус
  • черен пипер
  • копър
  • чесън 3 - 4 - бр.
  • зехтин - 3 с.л. в тестото и 3 с.л. за намазване
  • кашкавал - за поръсване
  • гарниране
  • домати - 2 бр.
  • чушки - 1 бр. зелена
  • червен лук - 1.5 глава
  • риган
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измити тиквички се белят от кората и с ренде се настъргват в тавичка. Поръсваме със сол и оставяме за 20 минути в тавата под наклон, да се стича водата. В купа се разбиват яйцата с малко сол и черен пипер.

Прибавяме настъргано краве сирене, нарязан копър, 3 с.л. зехтин и брашното. Накрая се отцеждат тиквичките с ръце и добавяме в купата, заедно с пресовани скилидки чесън. В тава с диаметър 26 см върху хартия за печене, намазана с мазнина, се сипва сместа и с лъжица се заглажда отгоре.

Печем на 200 градуса в загрята фурна за 10-15 минути, докато се стегне и изваждаме тавата. С четка се намазва с 2-3 с.л. зехтин и се гарнира по края с кръгчета, нарязани домати, зелена чушка, полумесеци червен лук и риган.

Поръсва се пицата с настърган кашкавал, може и с моцарела, ако имате в момента и печем още 10-15 минути. Изважда се върху решетка да се охлади и когато се стегне, се нарязва и сервира.

Ако отрежете още топла, блатът ще е мек, затова малко се изчаква. Чудесна рецепта на Митка Угринова в блога Хубава жена! Ако замените бялото брашно с безглутеново брашно, ще е още по-здравословна пицата.

Рейтинг

5 4
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка: