Мъжки пататник

13/09/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне25 мин.
Готвене30 мин.
Общо55 мин.
Порции4
"И като казвам мъжки - искам да кажа, че днес е ред на господата да запретват ръкави и да готвят"

Необходими Продукти

  • пилешко месо - 700 г
  • гъби - 300 г печурки
  • лук - 2 - 3 глави, кромид
  • брашно - 1 - 2 с.л.
  • зеленчуков бульон - 1 кубче
  • бяло вино - 150 мл, сухо
  • коняк - 1 - 2 с.л.
  • сметана - 250 - 300 мл
  • олио - 2 - 3 с.л.
  • масло - 20 г краве
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
  • За пататника
  • картофи - 8 бр. полусварени
  • яйца - 4 бр.
  • масло - 50 г краве
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Запържете в олиото на силен огън месото, нарязано на къси, тънки лентички, но не наведнъж, а на няколко пъти, за да не пусне много вода и да стане жилаво, като към края на пърженето подправете със сол и черен пипер.

Изпържете до златисто нарязания на много дребно лук и го смесете с месото, поръсете с брашното, разбъркайте, сипете виното и бъркайте 1-2 мин. на силен огън.

Прибавете сметаната (ако обичате по-сочничко, можете да сложите повече сметана), натрошения бульон, няколко с.л. вода и оставете да къкри леко 10 мин., като 5 мин. преди да дръпнете ястието от огъня, добавете коняка и печурките, нарязани на шайбички и изпържени в масло, също на няколко пъти.

Настържете полусварените картофи на едро ренде, добавете яйцата, овкусете ги със сол и черен пипер. Изпържете сместа в маслото като дебела палачинка, като я обръщате няколко пъти с помощта на чиния. Поднесете пататника към пилешкото.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: