Печено свинско филе със зеленчуци и билков сос

01/06/2019
"Свинско със зеленчуци е истинска класика, но като добавите към него и билков сос - получавате съвършеното ястие "
  • Приготвяне30 мин.
  • Готвене120 мин.
  • Общо150 мин.
  • Порции4
Сготви+1 точка
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо449
  • Преглеждания за месеца12
  • Преглеждания за седмицата4
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • свинско месо - 500 г бон филе
  • домати - 5 средно големи, нарязани на кубчета
  • моркови - 2 бр., нарязани на кубчета
  • целина - 1 средно голяма глава, нарязана на кубчета
  • лук - 2 глави кромид, ситно нарязан
  • чесън - 3 скилидки, ситно нарязан
  • магданоз - 1 връзка, ситно нарязан
  • брашно - 2 с.л.
  • бульон - 250 мл телешки от кубче
  • бяло вино - 250 мл сухо
  • масло - 40 г краве
  • зехтин - 8 с.л.
  • дафинови листа - 1 бр.
  • мащерка - ½ ч.л, суха
  • риган - ½ ч.л, изсушен
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте месото със студена вода, подсушете го, разрежете го на 4 еднакви парчета, натрийте ги с черен пипер и сол, оваляйте ги в брашното и ги оставете да отлежат.

В голям тиган в сгорещеното масло запържете лука, чесъна, морковите и целината и ги свалете от огъня.

В друг тиган загрейте зехтина и изпържете в него филетата от двете страни, докато се позачервят, извадете ги и ги сложете на топло място.

В същата мазнина налейте виното, варете, докато сосът намали обема си наполовина, залейте с бульона, прибавете магданоза, мащерката, ригана, дафиновия лист и доматите и след като сосът кипне, поръсете с черен пипер и сол, разбъркайте и свалете от огъня.

Изсипете в огнеупорен съд пържените зеленчуци, наредете върху тях филетата, залейте със соса, похлупете и печете ястието 100 мин. в загрята на 180 градуса фурна, като от време на време поливайте с образувалия се при печенето сос.

Поднесете готовото печено свинско с червено вино. [подобни рецепти тук]

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар