ezine.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Гювеч»Гювеч от пресни зеленчуци по мандраджийски

Гювеч от пресни зеленчуци по мандраджийски

Марио НиколовМарио Николов
Новак
447822256
14/05/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
85 мин.
Порции
5

Необходими Продукти

  • лук - 1 - 2 връзки
  • чесън - 2 стръка
  • моркови - 3 - 4 бр.
  • грах - 3 - 4 с.л.
  • зелен фасул - 200 г
  • киселец - 2 шепи
  • картофи - 500 - 600 г
  • домати - 5 - 6 бр.
  • растително масло - 2 с.л.
  • краве масло - 90 г
  • хляб - 2 - 3 филии (сух)
  • кисело мляко - 1 ½ ч.ч.
  • яйца - 2 бр
  • сирене - 150 г (или кашкавал)
  • сол
  • черен пипер
  • магданоз
  • зелеви листа - или лозови листа
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лукът, чесънът и морковите, нарязани на ситно, се задушават в растителното масло и малко вода без сол.

След 10 мин се прибавят зеленият фасул и грахът и с добавка на малко вода се задушават до омекване.

Към тях, преди да се оттеглят от огъня, се прибавя нарязаният киселец.

Хлебни филии се намазват с част от маслото и се слагат на дъното на тавичка или пръстен гювеч.

Върху тях се разстилат задушените зеленчуци, смесени с надробеното сирене или нарязания на кубчета кашкавал.

Отгоре се нареждат доматените филии, наръсват се със сол и черен пипер и се покриват с едро нарязаните картофи. Ястието се покрива със зелеви или лозови листа, а при липса на такива – с намаслена хартия и се пече в силна фурна 20 – 30 мин, след което листата се отстраняват.

Към ястието се добавят отцедената течност от задушаването на зеленчуците и заливка от киселото мляко, разбитите яйца и сол.

Върху заливката се наръсва магданоз и се нареждат парченца от останалото масло.

Ястието отново се слага във фурна и се пече при намалено нагряване до омекването на картофите. Поднася се със салата по избор.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: