ezine.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Сицилианска капоната

Сицилианска капоната

Албена АсеноваАлбена Асенова
Ветеран
6673k2k9262
Сицилианска капоната
Снимка: Албена Асенова
1 / 2
09/05/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
2

Необходими Продукти

  • патладжани - 1 бр. по - голям
  • тиквички - 1 бр.
  • лук - 1 глава
  • чесън - 2 скилидки
  • чушки - 1 бр. зелена
  • чушки - 1 бр. червена
  • домати - 2 бр.
  • чери домати - 4 - 5 бр.
  • маслини - 10 бр.
  • босилек - 3 - 4 стръка
  • сол
  • зехтин
  • захар - 1 ч.л.
  • оцет - 1 ч.л. по желание
  • черен пипер - 1/2 к.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Патладжанът се нарязва на кубчета и се слага в купа с подсолена вода, за да излезе горчивината му. Тиквичката също се нарязва на кубчета и заедно с отцедения патладжан се нарежда в тава, застлана с хартия за печене. Зеленчуците се поръсват със сол и малко зехтин, след което се слагат във фурната и се пекат, докато омекнат.

Лукът и чесънът се нарязват на филийки и се задушават в дълбок тиган с малко мазнина. Към тях се прибавят чушките, нарязани на ленти. След като омекна се прибавят предварително пасираните домати и разполовените чери домати.

Капонатата се овкусява със сол и малко захар, прибавят се запечените патладжан и тиквичка. Ястието се оставя да се готви до сгъстяване на соса. В края на готвенето се слагат маслините, лъжичка оцет, черен пипер и ситно нарязан босилек.

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: