Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Козунаци»Класически козунак стъпка по стъпка

Класически козунак стъпка по стъпка

Стоянка  РусеноваСтоянка Русенова
Ветеран
9384k7k3k6
Класически козунак стъпка по стъпка
Снимка: Стоянка Русенова
1 / 3
01/05/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • яйца - 6 бр.
  • прясно мляко - 250 мл
  • захар - 300 г
  • сол - 1 ч.л.
  • масло - 100 г
  • олио - 100 г
  • ванилия - 4 пакетчета
  • лимонова кора - 1 бр. настъргана
  • мая - 1 куче
  • суха сметана - 3 - 4 с.л. за кафе
  • брашно - 1 кг, което трябва да бъде пресято 3 пъти
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Натрошаваме си маята в затоплена купа и добавяме 1 ч.л. захар, 2-3 супени лъжици брашно и малко затоплено мляко.

Разбъркваме, така че да се получи каша с гъстотата на боза. Покриваме с кърпа и оставяме настрана, за да се активира.

Разтваряме си захарта в гореща вода.

В съд си затопляме мазнината, разбиваме яйцата и към тях добавяме захарния сироп.

В дълбока купа си пресяваме брашното заедно със сметаната и си правим кладенче. Сметана слагаме, за да може козунакът да има наситен жълт цвят.

Към него изсипваме затоплената яйчена смес и започваме да бъркаме. Добавяме маята и по малко от млякото, солта и ванилиите. Когато започне да лепне тестото, месим на плот и добавяме мазнината.

След като е вече омесено тестото го оставяме да почине за около половин час на топло, като го покриваме с влажна кърпа.

Когато отмине това време започваме да бием тестото в плота 100 пъти. Оставяме отново да почине пак за около 20 мин.

Започваме да си оформяме, като сплитаме на плитка според вкуса.

Оставяме отново да втаса и преди да поставим в печката да печем намазваме с жълтък, разбъркан с малко вода и мазнина и поръсваме със захар.

Поставяме в предварително загрята фурна и печем на 180 – 200 градуса. Във фурната поставяме купичка с вода, за да не засъхва козунакът.

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: