ezine.bg»Рецепти»Основни Ястия»Мусака»Мусака от корени за супа и картофи

Мусака от корени за супа и картофи

Марио НиколовМарио Николов
Новак
447819251
24/04/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • корени за супа - 3 връзки
  • лук - 2 глави
  • ориз - 1 ч.ч.
  • домати - 4 с.л. консервирани
  • картофи - 500 г
  • сирене - 100 г
  • яйца - 2 бр.
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • масло - 4 с.л.
  • краве масло - 30 г
  • сол
  • черен пипер
  • магданоз
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелените картофи се нарязват на кубчета и се варят десетина минути в подсолена вода до полуомекване.

Корените за супа и лукът, почистени, измити и нарязани на едро, се смилат в месомелачка и се задушават в част от растителното масло и щипка сол до омекване.

Прибавят се оризът и доматите (доматеното пюре) и се задушават 5 – 6 мин. Картофите се отцеждат от бульона, който се запазва.

Половината от тях се разстилат на дъното на намазана с масло тавичка, върху тях се изравнява зеленчуково – оризената смес, която се покрива с останалите картофи.

Тук-там се слагат парченца от кравето масло и се наръсва останалото растително масло. Мусаката се залива с бульона от картофите, допълнен с гореща вода (общо 2 чаени чаши) и се пече в силна фурна 20 – 30 мин.

Залива се с разбитите в млякото яйца, наръсва се със сирене и магданоз и се пече още десетина минути.

Поднася се наръсена с черен пипер и и със салата по избор.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: