Печена агнешка плешка със сос от червено вино

Емилия Янкулова
Емилия Янкулова
Новак
22/04/2019
"В сезона на вкусното печено агнешко ние залагаме на тази плешка с уникален сос "
Приготвяне40 мин.
Готвене100 мин.
Общо140 мин.
Порции6
Сготви+1 точка
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо347
  • Преглеждания за месеца2
  • Преглеждания за седмицата2
  • Рейтинг4 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • агнешко месо - 1 плешка
  • чесън - 5 скилидки
  • лимонов сок - 1 с.л.
  • зехтин - 4 с.л.
  • розмарин - 1 с.л. сух
  • За соса
  • лук - 1 главичка, кромид
  • царевично брашно - 2 с.л.
  • доматена паста - 1 с.л.
  • бульон - 2 ч.ч. телешки
  • червено вино - 1/2 ч.ч.
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Използвайте остър нож за премахването на тънките ципи и повечето мазнина от агнешката плешка, направете около 12 прореза по цялата плешка и набодете в тях скилидките чесън.

Намажете плешката със смес от зехтина, лимоновия сок и розмарина, оставете я на стайна температура около 5 минути, след което я поставете в намазнена тава и я изпечете във фурна на 200 градуса.

Преместете печената плешка в голяма чиния, покрийте я с фолио и я оставете за около 15 минути.

В това време запържете лука до омекване, добавете виното и след като заври, налейте бульона и варете, докато соса се редуцира до 1 чаша.

Добавете разбърканото с 1 с.л. вода брашно, бъркайте, докато сосът се сгъсти, смесете го с пастата, опитайте и прибавете сол и черен пипер на вкус.

Прецедете готовия сос, залейте приготвеното печено агнешко и я поднесете.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар