Пълнени яйца със спанак на фурна

15/05/2019
Марио Николов
отМарио НиколовНовак338
  • Приготвяне20 мин.
  • Готвене25 мин.
  • Общо45 мин.
  • Порции4
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо10
  • Преглеждания за месеца8
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Добре измитият спанак и едро нарязаният лук се задушават в 5–6 минути с щипка сол, след което се смилат или се претриват през сито приготвя се светла запръжка от брашното и 2/3 от маслото, която се разрежда с половината студено мляко и се прибавя към спаначеното пюре.

Сместа се слага на огъня и при непрекъснато разбъркване се сгъстява, след което се подправя на вкус с черен пипер и сол.

Яйцата се сваряват твърди, потапят се в студена вода, обелват се и се разполовяват по дължина.

Жълтъците им се изваждат и се стриват с вилица, като се добавят останалото мляко, сол, черен пипер и горчица на вкус.

Полученият сос се изсипва в малък съд, намазан с отделеното масло (за предпочитане е съдът да е от огнеупорно стъкло), и отгоре се нареждат половинките белтъци от яйцата, напълнени със спаначено пюре.

Ястието се наръсва със смес от галета и кашкавал и се пече в умерена фурна 15–20 минути. Поднася се със салата по избор.

Забележка: Яйцата може да се разпределят по 4 половинки в порционни съдчета и в тях да се запекат.

Разновидност: Сосът бешамел се заменя с рядко пюре от картофи, смачкани в бульона им с прибавка на ¼ пакетче (30 г) краве масло, сол и черен пипер, което се изсипва в намазана и наръсена с галета тавичка.

Половинките от яйцата със спанака се нареждат върху него и се наръсват с натрошеното сирене и галета.

След като се запекат, се поднасят с доматен сос по избор.[подобни рецепти тук]

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар