ezine.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Боб Чорба»Фасолада - традиционна бобена супа по гръцки

Фасолада - традиционна бобена супа по гръцки

Мария СимоваМария Симова
Копирайтър
2721k3k7522
Фасолада - традиционна бобена супа по гръцки
Снимка: Мария Симова
02/04/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
120 мин.
Порции
8

Необходими Продукти

  • боб - 500 г зрял бял
  • лук - 2 глави
  • моркови - 3 бр.
  • целина - 5 - 6 стръкчета
  • джоджен - 2 - 3 стръкчета
  • домати - 1 ч.ч. белени и нарязани
  • доматено пюре - 1 с.л.
  • червен пипер - 1 с.л.
  • зехтин - 1 ч.ч.
  • черен пипер - на вкус
  • червена люта чушка - 1 бр. суха
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте боба и го поставете в тенджера със студена вода. Поставете на умерен огън и варите 15 минути, след завирането му. Прецедете боба и му налейте втора студена вода, варете до полуготовност на боба.

Прецедете боба отново и го прехвърлете в друг съд с капак, налейте в тенджерата студена вода и я поставете на огъня да заври. След като заври, добавете боба, нарязания на ситно лук, нарязаните на по едро моркови, стръкчетата целина и джоджен, доматите, поръсете черен пипер на вкус, червения пипер, зехтина, след като отново заври, прибавете размитото доматено пюре.

Затворете капака на тенджерата и оставете да къкри на бавен огън, като периодично разбърквате. Малко преди края на варенето, прибавете лютата чушка и посолете готовата бобена супа фасолада на вкус. Сервирайте в дълбока чиния, поръсен с малко черен пипер и стрита суха люта чушка на вкус.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: