Пълнен артишок

Maria KostoffMaria Kostoff
Новак
30790208
Пълнен артишок
04/04/2013
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
70 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • артишок - 4 бр.
  • лимонов сок - 2 с.л.
  • ПЪЛНЕЖ
  • шунка - 50 г
  • гъби - 50 г
  • галета - 25 г
  • лук - 1 глава
  • чесън - 1 скилидка
  • вино - 2 с.л. сухо
  • масло - 25 г за поднасяне краве
  • зехтин - 1 с.л.
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

С остър нож отрежете стъблата на артишоците и изравнете основата им, за да стоят в чинията.

С ножици подрежете върховете на външните листа. Сложете четирите артишока в тенджера с кипяща вода заедно с лимоновия сок и варете на тих огън около 20 минути.

Междувременно направете пълнежа. Загрейте олиото в тенджерка и леко запържете ситно нарязания лук, чесъна и гъбите до омекване.

Свалете от огъня и добавете нарязаната на ивици шунка, галетата и виното. Подправете с черен пипер.

Отцедете свареният артишок и внимателно премахнете листата в центъра.

Издълбайте с лъжица и отстранете мъхестата сърцевина.

Загрейте фурната на 200 градуса.

Сложете артишоците в огнеупорна тавичка и ги напълнете с пълнежа. Покрийте и печете около 15 минути.

Преди поднасяте сложете отгоре по 1 бучица масло.

Рейтинг

4.3
54
41
30
21
10
Дай твоята оценка: